SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
DELSBO IF

Delsbo IF en anrik förening
Delsbo IF grundades 1912 av Knut Paulsson.
Många framgångsrika idrottsmän/kvinnor har startat upp sin idrottskarriär och tävlat för Delsbo IF

2011 stod Dellbohallen, vår inomhushall med konstgräs klar.

Boken "Delsbo Idrottsförening 100 år" är skriven av Gösta Blank & Rolf Bogatir.

Den finns till försäljning på Delsbo IF kansli. Pris 100 kr/st. 


 
Lite historia

Fler bilder (+23) >>

Delsbo IF 100 år sammanfattning av Gösta Blank


Fröet till Delsbo IF såddes vid den första Hälsingestämman i Delsbo under midsommarhelgen 1908. Mötet, som ägde rum på åkrarna strax norr om kyrkan, samlade många besökare under de tre dagarna.

Hälsinglands idrottsföreningar blev inbjudna till ”Idrottstäflingar” vid detta evenemang.

Varje förening fick anmäla högst 3 deltagare och det var många grenar att välja mellan. Anmälan till tävlingarna skulle ske till Bernard Onsell i Söderhamn. Han var ordförande i Hälsinglands idrottsförbund. Hur många som kom att tävla och vilka grenar som verkligen genomfördes går inte att finna.

I Hudiksvallsposten följde efter festen ett digert referat om alla tal, föredrag, utställningar, spelmanstävlingen mm, men idrottstävlingen fick endast en kort sammanfattning: ”För sporttäflingarna, som pågått på middagen under midsommardagen och annandagen och omfattat fria idrotter, hölls efter föredragen i kyrkan prisutdelning uppe på festplatsen. 1:sta pris tillföll IF Kamraterna Hudiksvall 26 poäng, 2:dra Ljusdal I.F. och 3:dje Hybo I.F. Dessutom tilldelades extra pris till E. Lund, Hybo för högsta poängsumma 9 poäng.”


Det var säkert första gången man såg idrott utövas i Delsbo. Den blott 14-årige pojken Knut Paulsson sporrades så att han kom att kosta på sig en kurs för idrottsledare i Ljusdal året därpå. Efter kursen köpte han flera redskap, bl.a. hoppställningar och samlade ungdomar till träningskvällar hemma på Hammaren. Han ordnade tävlingar och skänkte priser till deltagarna.Starten


Våren 1912 (säkert inspirerad av att det skulle bli olympiska spel i Stockholm) samlades man på fiskredskapsfabrikens kontor på Hammaren och bildade Delsbo idrottsförening.  Närvarande var: bröderna Knut, Gottfrid och Arvid Paulsson, J.P. Hansén, C.J. Andersson, Bertil Söderlind, Anders Nordgren, Anders och Jonas Jonzon, Knut Englund, Lars Fahlberg, Erik J. Frank, Jonas Jonsson, Geron och Eskil Nordén, Olov Jonsson (JonHansas Olle) och Olle Olsson-Blank. (Olle Olsson-Blank, min far, var då 16 år och lilldräng hos bröderna Paulsson.)

Den första styrelsen bestod av ordförande Knut Paulsson (18 år), vice ordf. C.J. Andersson, sekr. Bertil Söderlind, vice sekr. Gottfrid Paulsson och kassör J.P. Hansén.

 

Möte på Hammaren 1912. Knut Paulsson, Erik Johan Frank, Geron Nordén, Gottfrid Paulsson och Eskil Nordén.

Under pingsthelgen ordnades en fest i ett stort magasin, som Paulssons ägde, nere vid ångbåtsbryggan i Sunnansjö. Festprogrammet upptog bl. a. teater, skjutbana, lyckohjul, lustturer på Dellen, servering mm. Det kom mycket folk och behållningen blev för den tiden fantastiska 421 kr.

1912 invigdes Delsbo nya mejeri och på dess stora lastplan kunde man då bedriva träning och tävling. Klubbmästerskap i flera grenar genomfördes.

 

Inför sommarsäsongen 1913 beslöt man sig för att få till en idrottsplats och arrenderade ett stycke ouppodlad mark strax söder om ovan nämnda mejeri. Detta var ju ett stort projekt och det blev alltför betungande för det fåtal som tog sig an arbetet.

 

Det finns anteckningar efter min far som säger att: ” Knut Paulsson skonade sig aldrig då det gällde arbete inom idrotten. Han började träna tidigt på våren, kanske lite för hårt. Den farliga vårblåsten förkylde honom, så hans hälsa och krafter försvagades. Det blev en tids sjukhusvistelse för honom och han dog 1914 endast 20 år gammal”.

Efter Knuts död avstannade verksamheten betydligt, men enligt kassaboken fanns åter en framtidstro 1915 eftersom det då köptes in 100 medlemskort för 2,20 kr.

Enstaka tävlingar förekom under åren och ett fotbollslag, utanför seriesystemet, mötte lag från grannkommunerna.Omstart


Det dröjde till 1919 innan det togs krafttag för att aktivera föreningen. Efter en afton- underhållning den 16 november på Ede skola med folkskollärare Anjous ungdomskapell och föredrag av komminister Barkander valdes en styrelse.

Ordf. C.J.Andersson, vice ordf. Herman Pettersson, sekr. Oscar Olsson, vice sekr. Olle Olsson-Blank och kassör Johan Hjälte.


Våren 1923 togs beslutet att köpa ett område av skräddare Per Pettersson och arrendera ett område av J O Westerlund söder om mejeriet. IP kom alltså att hamna i det område där pionjärerna röjde och bröt fram en bana 10 år tidigare. En provisorisk fotbollsplan iordningställdes för 7000 kr.


1925 var ett märkesår såtillvida att det var första gången en distriktsmästerskapstävling anordnades i Delsbo. Tävlingen avsåg skidor 60 km. Detta år antogs också ett klubbmärke som dock ändrats med tiden. Föreningen vann inträde i Svenska fotbollförbundet.

Det kom också en nytändning för allmän idrott. Både femkamp och klubbmästerskapen återupptogs. Orienteringstävlingar dök även upp på programmet.Festarrangör


När man läser gamla protokoll återkommer hela tiden ekonomifrågor. Innan bingo och sponsorer var uppfunna var det fester, danser och lotterier som gällde. Idrottsföreningen har verkligen varit en föregångare att samtidigt med att få inkomsterna skapa trevligheter för bygdens innevånare. Att fira sista april med brasa och dans på egen bana på IP eller vid Folkets Hus var en tradition i många år. Vid ”Svenssons park” i Fredriksfors anordnades fester flera helger. Från mitten av 40-talet och 20 år framåt var det danser vid ”Nya Dellenbaden” som gällde.Framgångsrika dellboskor


På ett möte i januari 1931 var det livlig diskussion om att sända juniorer till skid-DM i Kilafors. Högst tre skulle få åka då ekonomin var dålig. Det beslutades att Elsa Jonzon skulle få delta i SM-tävlingar i Umeå. Det var ett bra beslut eftersom hon där åkte hem Delsbos första SM-guld. Hon upprepade bravaden två år senare då hon åter var bäst på 10 km, nu i Boden. Hon var bara 25 år då hon flyttade från Delsbo för att arbeta i Stockholm. Andra damer med SM-guld är Elsa Larsson och Eva Olsson. Elsa tog SM-guld i orientering 1951 (för OK Dellen), men åkte också skidor och var medlem i skidsektionen under Evas glansdagar på 70-talet. Delsbo IF var flera år i rad Sveriges framgångsrikaste klubb. Eva tog 12 individuella SM-guld som senior.Vasaloppsvinnare


Efter att som 16-åring ha vunnit en propagandatävling i Färila 1942 inledde David ”Dalle” Johansson en skidåkarkarriär som kulminerade när han som 35-åring vann Vasaloppet 1961 på ny rekordtid. Dalle tog 20 individuella DM-guld. Tillsammans med lagkamrater blev det också 25 lag- och 10 stafettguld.

”Dalle” var också en duktig fotbollsspelare, som kom att spela i Hälsinglands lanskapslag vid flera tillfällen.

Även om Delsbo haft många fotbollsspelare med hög klass, så dröjde det till 1985 innan laget avancerade till DM-final och på 90-talet vann man både DM-titeln och div. 3 flera gånger och gjorde fina insatser i div. 2.Världsmästare


Thomas Magnuson kom till Delsbo som junior hösten 1969. 1970 vann han EM-silver och ett SM-guld. Som senior vann Thomas 10 individuella SM-guld till Delsbo. Guld på 30 km vid VM i Falun 1974 och rycket vid VM-stafettguldet 1978 i Finland är något som vi minns.


Damfotboll


1975 var tiden inne att starta med träning för ett damlag i seriefotboll. Bortsett från några år i slutet av 80-talet har verksamheten varit igång. 1996 var ett toppår med spel i div. 2 och DM-final. Hösten 2012 vann damerna serien i div. 4.
Andra sektioner som under åren nått framgångar inom distriktet är badminton, friidrott, simning och volleyboll.

 

 
Guldsponsorer
Silversponsorer
SPORTLEVERANTÖR 2021
STÖTTA DELSBO IF
FACEBOOK & TWITTER